maandag 13 december 2010

Kerstspullen

Ik vind het altijd een bijzonder moment als we de kerstspullen van zolder halen. Pure nostalgie !!!
Het doet me denken aan "ons thuis". Hoe we elk jaar rond deze tijd met zaklantaarn achter de donkere knieschotten kropen om tussen alle dozen en oude prullaria de kerstspullen te zoeken. Opletten dat je je hoofd niet stootte of onverwachts en al kruipend oog in oog kwam te staan met een verdwaalde en snel wegsprintende muis. Wij nog veel banger dan de muis ;-)
Een bandje met kerstmuziek in de cassetterecorder en dan samen gezellig de boom optuigen.
Warme chocolademelk met slagroom en wat lekkers erbij ...

          
Inmiddels halen wij al twaalf jaar de kerststal van mijn moeder van onze zolder. Na haar overlijden heb ik namelijk bij het verdelen van de spullen o.a. haar kerststal gekozen. Als tastbaar iets aan de mooiste en gezelligste tijd van het jaar. Alles is nog zoals het was.
De stal ooit door mijn oudste broer gemaakt is inmiddels een echte bouwval. De gaten in het rietendak worden elk jaar groter. Alle beeldjes zitten nog in dezelfde oude kartonnendoos waarin ze ooit in een ver verleden zijn aangeschaft. Ik ruik een lang vervlogen tijd met ontzettend veel mooie en warme herinneringen. Zodra de doos open gaat is het voor mij KERSTMIS

De kerstboom wordt opgetuigd. Het stalletje eronder en omgeven met heerlijk ouderwets grottenpapier. Jozef en Maria op hun plek, het kindje in de kribbe, de engel (Vrede op aarde) de veestapel achterin, de schapen lopen te grazen, de herders komen kijken en spelen op hun fluit en de drie koningen zijn onderweg. Deze hebben voor 6 januari nog een hele tocht te gaan hihi 7 opmerkingen:

 1. Wát een mooie blog lieve Anita...
  Ik 'proef' de sfeer van mooie en warme herinneringen. Wat mooi dat juist de kerststal van je moeder bij jóu terecht is gekomen...een tastbaar stukje warmte van 'jouw thuis' heeft nu al jaren zijn plek bij 'jullie warme thuis'!

  Hoop dat jullie een mooie en warme Kerst zullen hebben...

  Dikke kuzzz X-X-X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toevallig hadden wij het van de week over het feit dat er bij kerstpulletjes zoveel herinneringen loskomen omdat veel van die spulletjes zolang meegaan.

  Toen ondergetekende nog een ukkie was was dat al zo en nu onze zoon geen ukkie meer is, is dat ook zo. Hier in de boom zitten spullen die we 22 jaar geleden meenamen van onze eerste Amerikareis en nog wat ander spul. Speciaal is een sneeuwman met daaromheen dansende kinderen dat je op één van de lichtpuntjes in het lichtsnoer kan aansluiten en dan beginnen de kinderen te dansen hand in hand.

  Ik kocht dat 17 jaar geleden toen we voor het eerst kerst als gezin vierde omdat onze zoon in oktober geboren was. Ik nam mij voor om elk jaar zo een ornamentje te kopen, het kwam er niet van, maar elk jaar denken wij aan die gedenkwaardige kerst met voor het eerst onze 'uk' erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen dat kerstspulletjes van zolder halen eigenlijk overal dezelfde reacties ontlokken. Ook hier sentiment, mooie en warme herinneringen en kerstspulletjes die al zó lang mee gaan. Mooiste versierselen zijn voor mij toch wel de zelfgemaakte prullaria van mijn trio. Veel lijm met nóg meer glitter... ze worden niet meer in de boom gehangen, maar elk jaar weer glijden ze even door mijn handen. En dan ben ik even terug bij drie héél kleine mannetjes die veel te snel groot worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk; al die warme en fijne herinneringen aan zoiets simpels als kerstspulletjes van zolder halen... Ook hier warme en fijne herinneringen aan alle kerstfeesten die we samen met de héle familie vierden... Helaas niet meer compleet, maar alleen al door de geur van al die kerstspulletjes word je even weer meegenomen terug in de tijd... Zo heerlijk!! Zo fijn!!

  Genieten jullie met zijn 4en van die prachtige kerstboom en die mooie, nostalgische kerststal!

  Liefs van Leroy&Jeanet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk om te horen dat we allemaal zo onze eigen herinneringen hebben als de doos met kerstspullen weer tevoorschijn komt. Dat is al een belevenis op zich !!!

  Vorig jaar hebben we voor het eerst sinds we samen zijn allemaal nieuwe kerstballen, ornamentjes gekocht voor onze boom. Eigenlijk was ik heel tevreden met wat we hadden. Allemaal ballen met nostalgische afbeeldingen en "spul" wat tegen een stootje kon. Niets kon kapot ;-) De kids vonden het niet meer kunnen en wilden eindelijk wel eens ECHTE glimmende ballen. Toch heb ik "de oude" niet weggedaan: ik kan er nog geen afstand van nemen !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach ja de kerststal..Bij mijn moeder staat ook de originele nog van jaaaaren geleden. Het was altijd mijn vaders job om hem op te zetten en ieder jaar werd hij groter. Alles is nog compleet met rotswand en al. Het rieten dak...ook met gaten! Ik denk dat de stal volgende kerst in Frankrijk staat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige kerststal met een mooi verhaal, lieve Anita. Heerlijk al deze herinneringen, die zo mooi in je hart bewaard zijn gebleven. En wat fijn, dat deze mooie stal nu in jouw huis staat.

  Kerst brengt warme gevoelens naar boven..ook heb een herinnering, maar die is meer komisch. Mijn kat, die nogal dik was, bleef bij het rennen achter zijn moeder, vastzitten tussen het driepoot krukje waar de boom op stond. Gevolg was, dat de hele boom omviel en de vloerbedekking dreef en vol scherven. Mijn moeder was aan het werk en ik stelde voor de boel aan te zuigen..haha je raad het al. Toen mijn moeder thuis kwam, stond de stofzuiger uit elkaar te drogen voor de kachel. Deze kon niet zo goed tegen water;-) zo ver was de tijd nog niet voor uit hihi. Maar we hebben het er tijdens deze dagen nog wel eens over.

  Geniet van deze mooie gedachten en de warmte van elkaar.
  Liefs xx

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je hier op het blog mee komt lezen. Laat je ook even een berichtje achter ... Dank je wel :-)