De zomp werd officieel gedoopt en kreeg de naam de Vriendschap.
De kroon op het werk van veel vrijwilligers die hier honderden uren aan hebben gewerkt. In 2010 is de ploeg begonnen en nu, ruim een jaar later, kan er in ons klompendorp worden gevaren.
Woensdag was er de jaarlijkse slachtvisite.
Vroeger trokken de huisslachters vaak van boerderij naar boerderij om in november, vanwege de temperatuur de slachtmaand bij uitstek, een varken te slachten. Dat allemaal onder het toeziend oog van de hele buurt die kwam kijken of het spek van het varken wel dik genoeg was.
Dit gebruik wordt herhaald tijdens de traditionele slachtvisite. Onze eigen slager deed het gebruik van vroeger herleven.
Een sterke maag is wel een vereiste. Het zicht is namelijk nietsverhullend. Door de ogen van de jonge generatie is dit wellicht een luguber gebeuren. Ik ben er zelf ook niet bepaald dol op ;-) Voor de oudere generatie, die wel beter weet, een gezellig folkloristisch gebeuren.
Op "slachtvisite" gaan betekent ook borrelen en proeven van smaken uit het verleden: balkenbrij, zure zult, schroämkes, bakleverworst, metworst en verschillende soorten spek. Vooral spek want dat werd vroeger veel gegeten. Behorende bij deze traditie wordt bij de plaatselijke pastoor en dominee het beste stukje vlees bezorgd.
Omdat mijn lijf momenteel niet wil wat ik wil ben ik bij beide evenementen niet aanwezig geweest. Om een indruk te geven in welk nostalgisch klompendorp wij wonen wilde ik jullie toch de bovenstaande informatie niet onthouden ;-)
Foto's zijn afkomstig van Jans Wild van Het Lensdopke (klik)
"dorpsfotograaf" en de wederhelft van onze lieve hulp.
Wat leuk om Enter en zéker Jans zijn blog "Lensdopke" hier zo moor onder de aandacht te brengen!
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag en kus XX
Leuk die oude tradities. Jammer dat je er niet bij aanwezig kon zijn. Toch bedankt dat je het met ons wilde delen!
BeantwoordenVerwijderenKnuf Marian x
Mooi dat traditie uit het verleden weer herleven of behouden blijven! Maar het slachten van een varken hoef ik ook niet live te zien ;-)!
BeantwoordenVerwijderenEen fijne zondag Anita...sterkte met je lijf!
Liefs, Ingrid
Wat een ontzettend leuke reportage Anita. Onze complimenten. We kennen de zomp uit de Achterhoek. Kan dat kloppen? Fijne zondag toegewenst.
BeantwoordenVerwijderenDoe je rustig aan lieverd...denk goed aan jezelf...liefs van mij....knuf knuf ....xxx...
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder komt van de boerderij en daar zijn dit soort slachttaferelen heel gewoon geweest... zou niets voor mij zijn eerlijk gezegd! Maar wel leuk dat jij het verhaal zo door verteld hoor! Fijne zondag nog!
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog om te lezen en wat maakt de wederhelft van Jannie mooie foto's zeg. Lief om dat onder de aandacht te brengen.
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag xxx
Ik heb een sterke maag ;-) leuk bericht!
BeantwoordenVerwijderenwat een mooie reportage Anita! jammer dat je er zelf niet bij kon zijn.. zorg goed voor jezelf en doe rustig aan!
BeantwoordenVerwijderenliefs, Tjits
Ha Anita,
BeantwoordenVerwijderenSuper hoor! Heb ik even mooi gemist zo te zien!
Mooie foto's hoor ik heb al even gekeken bij het lensdopke! Hopelijk bin ie snel weer op de been sak maar zegn!
Rustig aan en tot tot
Yolanda
Wat jammer dat je er zelf niet bij kon zijn...
BeantwoordenVerwijderenMaar met de prachtige foto's van Jans, heb je misschien toch het gevoel dat je er een beetje bij was.
De nostalgie zal een geweldige sfeer hebben gegeven aan het mooie Enter.
Pas je goed op jezelf lieve meid.
Veel liefs X
Wat een mooie traditie die weer in het leven geroepen is, behalve de info levert dit ook een gevoel van saamhorigheid op.
BeantwoordenVerwijderenBij mijn opa en oma stonden snijbonen, de balkenbrij en de zure zult in de kelder en daarboven hingen dan de ham en spek en worsten, ik kan de geur nog naar boven halen.
Heel mooi om te lezen en te zien Anita.
Denk aan jezelf!!!
Fijne zondag en liefs.
♥Eefie
OE getsie Anita,hahaha ook ik ben niet zo van het slachtgebeuren,ok het hoort erbij maar zie ze nu hangen,achhhhh..
BeantwoordenVerwijderenWeet je ik eet ook bijna geen vlees ik zie ze liever rondlopen.
Voor de ouderen toch een mooie herkenbare traditie dat wel.
Gaat het niet zo met je Anita ?? bahhh, ik zit ook niet zo lekker op het moment...of het koudere weer een rol speelt ??? geen idee...
Rustig aan hé !!! pas goed op jezelf.
lieve groetjes
Dicky Marie.
Leuk dat sommige tradities in ere worden gehouden.
BeantwoordenVerwijderenEn balkenbrij is zo lekker, gebakken en dan met stroop. Hmmmm....
En bedenk me opeens dat ik in jouw dorp ben geweest, daar hebben wij afgelopen voorjaar onze buitentafel gekocht via MP.
Fijne dag verder,
Liefs Lia
Dat eerste stuk met die prachtig nostalgische zomp vind ik echt geweldig, maar dat slacht-her-varken gedoe sla ik over, niks voor mij ... maar wel bijzonder dat ze de traditie zo in ere houden. Sterkte meis en fijne zondag, Liefs Colin
BeantwoordenVerwijderenAnita wat heb je er een leuke blog van gemaakt , de foto"s komen nu beter tot z"n recht met jou tekst en uitleg erbij .
BeantwoordenVerwijderenOhh de schróamkes vond ik altijd zooo lekker , maar zure zult en balkenbrij daar moest ik niets van hebben , krijg er nog rillingen van als ik daar aan terug denk !!!
Maar wel een leuke jaarlijkse traditie om eens te laten zien hoe het er vroeger bij de huisslachters aan toe ging !!
( Gelukkig zien we het slachten op zich niet brrrr).
Heey lief meiske,
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk dorpsverslag!
En wat een vlees..een half varken...een beetje luguber, de foto is erg leuk..
En de Zomp is prachtig..de naam van de boot is erg mooi!
Meis, wil je nog een fijne zondagavond wensen,
Marijke
Wat mooi al die tradities die in ere worden gehouden, al zou ik ook niet echt bij zo'n slachtfeest aanwezig willen zijn hihi.
BeantwoordenVerwijderenWij zijn jaren geleden eens met de hele familie in Enter op vakantie geweest op het Landgoed van Elsgrave. Wat een prachtige omgeving waar je woont Anita.
Ik hoop dat het snel weer wat beter met je gaat lieve meis.
Dikke knuffel, Mea
Mmmm...wat een spannende post....een half varken nog wel!!
BeantwoordenVerwijderenMaar het raakr me niet...in die zin, dat ik het luguber vind.
Ik heb een paar jaar bij een slagerij gewerkt, dus deze foto`s zijn"bijna"nostalgie,voor mij.
hihi.
fijne week en lieve groetjes,
Nelleke
Wat leuk dat deze oude tradities in ere worden gehouden! De reportage is mooi, jammer dat je er zelf niet bij aanwezig kon zijn.
BeantwoordenVerwijderenSterkte en een lieve groet, Miranda
Dikke knuffel voor je lijf, je lief en jezelf x
BeantwoordenVerwijderenWat leuk lijkt me dat wonen in een oud klompendorp die deze tradities hoog houdt.
BeantwoordenVerwijderenGeloof echter dat ik voor het bijwonen van deze traditie geen sterke maag {'genoeg'} heb;-)
Wat jammer dat het lijf even niet doet wat jij graag zou willen..... sterkte meis.
Dikke knuf & Lieve groet van mij
Enig vind ik dit om te lezen Anita, zo mooi altijd als traditie's in ere worden gehouden. En weer een stukje geschiedenis rijker, altijd leerzaam.
BeantwoordenVerwijderenWat naar voor je dat je lichaam je even in de steek laat en je er niet bij kon zijn.
De bijbehorende foto's van Jans Wild zijn prachtig, leuk dat oude petroleumstelletje te zien staan, thuis liet mijn moeder toen ik nog een kleuter was altijd het draadjesvlees er uren op sudderen.
Een fijne week en knuffel,
Liefs Jsephine
Hallo Anita,
BeantwoordenVerwijderenVriendschap en traditie... Prachtig gewoon.
Ik ben gek op tradities en vriendschap, daar kunnen we niet van buiten... Dus een prachtige naam voor een prachtige zomp...
Ik wens jullie een heel fijne week,
Liefs en groetjes,
Mirjam
Wow wat een gave boot zeg. Heerlijk om vlees te eten, maar om het zo te zien ... lekker bruin in een pannetje ... hmmm
BeantwoordenVerwijderenLiefs,
Gerreke
hoi hoi bedankt voor je leuke reactie op me blog ...natuurlijk kom ik ook even bij jou kijken....mmmm wat doet me dat aan mijn oma denken die maakte alles in en hingen de gerookte spek in de keuken ...gelijk even volger geworden kan ik niets meer van je leuke posten missen ....tot je volgende blog en een fijne dag ...lieve groet rosita
BeantwoordenVerwijderen