maandag 7 oktober 2013

Uit de oude doos - maandag wasdag

Vroeger was maandag echt een wasdag. En ook in huize Hersenspinsels draait op maandagochtend de wasmachine op volle toeren. Niet omdat het ding anders niet alle dagen draait maar omdat er dan een paar extra helpende handen aanwezig zijn.

Mevrouw D. Slagers-Haeke, mijn oma
(kiekjes uit de oude doos)
 
Wat een geluk dat mijn kookwas niet op het fornuis staat te pruttelen.
Dat ik gisteravond niet de ketel op hoefde te stoken om vervolgens vandaag de was met de hand te spoelen, door de wringer te halen zoals mijn oma dat heel vroeger deed (zie foto) om de was daarna met wasknijpers aan de lijn te hangen. Mijn Miele doet gewoon het werk! :-)

25 opmerkingen:

 1. Ha Anita,
  Wat een mooie foto zeg!! Ik kan me nog herinneren dat mijn oma nog zo'n wasmachine in de schuur had staan waar ze nog steeds mee waste. Toen ik zelf ging samenwonen in de flat zat daar ook nog een schoep in het lavet. lachen!! hij deed het ook nog maar super gevaarlijk hoor zo die stroom in de badkamer.
  Je lijkt niet op je oma trouwens hahahaha maar ja jij hebt een miele dan krijg je dat.
  Fijne week en hopelijk gaat het weer een stukje beter met je elke kleine beetjes helpen!
  knuf Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk he die uitvinding hahaha... prachtig die oude foto's tja toen hadden de vrouwen het pas zwaar 10 kinderen en alles met de hand soms denk ik wel eens tjeemie wat een geklaag hoe hebben onze grootouders het wel niet gedaan hadden 13 kinderen en dat is heel wat was ....diep respect ervoor .... dikke knufff rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die oude foto"s , thuis hadden we vroeger ook nog een fornuispot , vader begon s"morgens vroeg om de fornuispot goed op te stoken en dan kon moeder de was koken daarna moest de was in de wasmachine en dan kwam het vervelendste na de was door de wringer gehaald te hebben moesten we het spoelen enwel buiten in steenkoud water brrrr ,dat was s"winters geen pretje !!!
  Lang leve de wasmachine en droger !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zal ik je vertellen Anita, dat ik vroeger ook zo de was nog heb gedaan voor mijn moeder als kind! De schoep bestond toen uit metaal en daar deed je een dompelaar in om het water heet te maken, vervolgens werd de was erin rondgedraaid en verder was het met de hand spoelen en dat voor een was van een gezin van 8 personen op een boerderij.
  Ik vind de foto van je oma prachtig!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een prachtige foto, maar voor mij is dat toch echt iets uit de steentijd :-) Mijn oma had al een echte wasmachine toen ik oud genoeg was om dat bewust te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom ook uit een ander tijdperk hoor! ;-)) Ik heb zo'n "wasmachien" ook nooit in het echt gezien haha

   Verwijderen
 6. Pffffff...nou gelukkig hier ook hoor.....enne heel luxe heb niet eens een drooglijn...maar een droger....)))...liefs fijne week...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat dat betreft ben ik toch echt blij dat ik in deze tijd geboren ben. Als ik zie welke stapels was mijn dochters wekelijks produceren, zou ik er een dagtaak aan hebben om het allemaal weer schoon te krijgen. Maar het is wel een erg mooi plaatje om naar te kijken.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan me nog herinneren dat de witte was in water ging met blauwsel. Werd de was nog witter. Wat boffen wij dan he?
  Gaat he weer een beetje met je?
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie foto van je oma Anita, wat hebben wij het dan goed, de machine
  doet alles voor ons, we hoeven het alleen maar op te hangen of in de droger te doen...
  Een mooie herinnering!!!

  Fijne week en lieve groetjes,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeannette Heinrichs7 oktober 2013 om 17:31

  Hoi Anita, ik heb zo'oude machine ook nooit gezien wat dat betreft hebben wij geluk. Je hebt gelijk dat je profiteert van je helpende handen.
  Liefs Jeannette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jahaa die was .Toen wij ons eerste huis kregen had ik nog een langzaam wasser met zo'n schoep en wringer en spoelen in de teil pfff ook kookte ik in een grote ketel de luiers uit en de was boender maakte overuren en gek genoeg vond ik het heerlijk om te doen .Nu gooi ik alles gewoon in de machine en ach het is gemakkelijk .Maar gek genoeg mis ik die tijd nog wel eens !! Gek he??
  Liefs Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Anita,
  Prachtige foto heb je daar. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder de was door een wringer haalde, maar toen was ik nog echt klein, dus dat is een eeuwigheid geleden... jaartje of 50 schat ik... haha..
  Ze had toen al snel een 'echte' wasmachine.
  Ja, wat zijn we dan eigenlijk verwend tegenwoordig hè? Al zet ik nog regelmatig een wasje in de week hoor, en ik doe ook niet alles in de droger... maar het scheelt wel natuurlijk. De was wordt nu even tussendoor gedaan... in plaats van een echte wasdag te hebben...
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige foto......en wie is dat meisje daar op de achtergrond.....je moeder...?
  Hoewel ik van middelbare leeftijd ben ;) ben ik begonnen met een losse centrifuge die zat naast de machine. Vooral in het begin moest je eraan hangen anders danste het apparaat door de douche....geef toe lang zo erg niet als bovenstaand....maar klinkt toch ook best al wel oud....;)

  Ben in shock van Madelief......heb je het al gelezen......?

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bonnie, dat meisje op de achtergrond is mijn tante (oma is van vaders kant) ;-))

   Verwijderen
 14. Vroeger was het de halve week wasdag en lag alles met een beetje geluk donderdag weer glad gestreken in de kast. Want ze moesten ook nog zo nodig witten en bleken, man, wat zijn we dan nu lui geworden, gelukkig.
  Prachtige foto van je oma!
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De achterbuurvrouw stond zelfs in mijn jeugd (terwijl iedereen al wasmachines en soms zelfs al drogers had) nog elke maandag buiten met haar wasbord en teil en een centrifuge die ze ook met de hand bediende. Ik vond dat toen al sneu, kun je nagaan hoe zwaar onze (groot)oma's het hadden. Dan kan ik bijna blij worden van onze wastruus (die strijk is dan wat minder). Zo fijn dat jij op maandag lieve hulpjes hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie foto Anita, dat was vroeger een hele klus, ik ben maar wat blij met mijn wasmachine en droger.

  Liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie oude foto! Ken dit toch alleen van horen zeggen en zien op oude foto's en filmmateriaal. Gelukkig ;-) ben maar wat blij met de luxe van nu! Wat fijn dat jij er hulp bij hebt op de maandag .....

  Ik vind het heerlijk de woon inspiratie te delen! & ook ik ben nog heel benieuwd hoe de inrichting gaat worden;-) Genoeg ideeën, nog lastig om keuzes te maken .....

  Lieve groet,
  Yet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hard werken was dat (heel) vroeger. Mooie foto Anita!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooie foto van je oma. We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen wat voor een werk het vroeger was om een wasje te draaien. Echt zwaar werk! Wat dat betreft mogen we niet klagen nu. Het is veel makkelijker geworden. En toch is het geen favoriet klusje van me.wat heb je trouwens een mooie spreuk over liefde in je zijbalk staan! Groetjes, nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Brocanter treft jij het niet ;). Wat zul je hebben genoten van al die portretten zaterdag. Helemaal jou ding. Ik ken het apparaat nog wel. In de Marijkelaan hadden we er ook een in de schuur ondanks dat de wat modernere versie zijn intrede had gedaan waste mijn moeder de erg vuile was (overals uit de bouw) nog in deze machine. Dat was volgens haar de beste wijze. Strak door de wringer en dan nog even in een losse centrifuge, die dansend in onbalans door de schuur hobbelde als je hem niet vast hield. Blij dat dit tegenwoordig niet meer hoeft. Prachtige foto, bewaar hem zeker. Ben benieuwd naar de rest. Gr. J xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ohhh heerlijk Anita deze prachtige foto, voel me
  opeens een beetje oud, hihi. Thuis bij ons stond in de
  keuken ook zo'n tobbe met een wasbord met ribbels.
  Menig stukje wasgoed heb ik daar als klein meisje
  op deze manier staan wassen, en inderdaad later
  als door de mangel halen.

  Zelf heb ik ook hel lang alles op de hand gewassen
  en nu tegenwoordig handdoeken en beddengoed uiteraard
  in de machine. Kleding was ik nog dikwijls op de hand.
  Vind het gewoon onzin voor iets wat nauwelijks is gedragen
  drie kwartier rond te laten draaien, de kwaliteit wordt daar
  beslist niet beter op. Hahaha, wat een ouderwetse
  troela ben ik eigenlijk hé?

  Veel liefs,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lieve Anita.
  Wat een heerlijke foto en een stukje nostalgie voor mij. Ik heb ook nog gewassen met een machientje met een wasbord en een wringer.En alles buiten aan de lijn drogen. Wat zijn we nu dan toch verwend hé. Ik zou er niet aan moeten denken om zo nog te moeten werken, alles is nu zo makkelijk voor een huisvrouw. We zijn gelukkig allemaal met onze tijd meegegaan. MIjn Miele doet nou ook al het werk.
  Veel liefs van Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bedankt Anita voor dit stukje nostalgie. Misschien een idee om elke maandag een nostalgische foto te plaatsen uit je familiealbum. Maandag Memoryday. Vanuit die 'dolfijne' stad een hartelijke groet van ons.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je hier op het blog mee komt lezen. Laat je ook even een berichtje achter ... Dank je wel :-)