vrijdag 18 maart 2011

Een wonderlijke speling der natuur

De afgelopen maanden heb ik regelmatig witte hyacintbollen gekocht. Deze met de bloemknop zo klein mogelijk zodat ik er zo lang mogelijk van kan genieten. Immers eenmaal binnen kun je ze bijna zien groeien. Ik knip de witte wortels er altijd af zodat ze gezellig kort blijven.
Als je dit niet doet vallen ze op een gegeven moment om omdat de hoge stelen de bloemenpracht niet meer kunnen dragen. Het is maar waar je van houdt. De een wil ze lang de ander kort ;-)

De laatste tijd heb ik elke hyacint die uitgebloeid was afgeknipt en ter decoratie op de sidetable onder onze carport gelegd. Wat schetst mijn verbazing toen ik deze week wat aan het rommelen was. Er komen een paar kleine bloemetjes (nagels) direkt uit het hart van de bol !!
En niet uit een maar uit meerdere bollen ...
Wie heeft zoiets wel eens gezien ?! Bijzonder dat uit zo'n uitgeleefde bloembol ineens nieuw leven tevoorschijn komt.  Een wonderlijke speling der natuur.
FIJN WEEKEND

13 opmerkingen:

 1. Dat is zeker bijzonder Anita, ik heb dit nog nooit eerder gezien. Een kleine toegift.
  Fijn weekend en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zoiets heb ik ook nog niet eerder gezien, grappig!!!

  groet Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bloeien is voor een plant de manier om zich voor te kunnen planten. Vaak zie je dat als hij het wat minder goed heeft. B.v. een orchidee die je een beetje verwaarloosd. Het is de drang om te kunnen overleven. Waarschijnlijk hebben jouw hyacinthebollen gevoeld dat er bij jullie thuis een enorme drang tot overleven heerst en dragen zij zo hun steentje bij. Een tip: "als je bloembollen geen water geeft, zoals bij blauwe druifjes en narcissen, dan zullen ze ook minder lang worden, water bevorderd de lengtegroei". Dikke knuffel van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op een paar blogs heb ik er onlangs over gelezen, een tweede bloei. Maar waar was dat...Toch bijzonder dat zo'n bol zo'n kracht heeft. Een mooi symbool voor jullie situatie.
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi dat is een hele mooie gedachte Annemarie !!!
  Ik vind het wel heel bijzonder ...
  Het geeft HOOP dat uit het niets toch nog iets moois voort kan komen. Voor jou, voor mij, voor ons allemaal :-) Dikke kus

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een extraatje Anita en ook erg leuk! Zo kun je de bol nog een keer naar binnen halen en er dubbel van genieten!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi,hoi,leuk de klompen,klompen bij ons op de foto zijn niet van ons,hoor,vond het wel een leuke stapel zo,de bollen van de hyacint hang ik altijd in een mobiel en ze gaan dan altijd na een tijdje weer bloeien erg leuk gezicht,fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel bijzonder, fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De natuur staat voor niets, wat een cadeautje.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk zeg!!! De groei is gewoon niet tegen te houden. Wat heb je het leuk vastgelegd!

  Ik dacht dat ik al volger was, maar dat is niet zo. Ik ben nr. 35!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hallo Anita,

  ergens wel normaal natuurlijk want het is een plant en planten die blijven groeien. Ik zal even vragen aan Wouter (mijn man die uiteindelijk regent tuinbouw is) wat je hiermee het beste doet zodat je verder kan genieten van je witte hyacinten. lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je denkt het is voorbij...maar dan in eens zo'n mooi voorbeeld dat het grauwe, droge bolletje nog zoveel pit in zich heeft en alle energie nog even steekt in een prachtig bloemetje. Geeft mooi weer dat iets pas voorbij is wanneer je het zelf opgeeft. Met die kracht in en van jullie is het zelfde. We blijven positief en genieten van elke dag met jullie mee... J

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je hier op het blog mee komt lezen. Laat je ook even een berichtje achter ... Dank je wel :-)