donderdag 9 juni 2016

Enternaren in de Gordel van Smaragd


Op woensdagmiddag 8 juni is het boek "Enternaren in de Gordel van Smaragd", door J.G. Altena gepresenteerd. Het boek is vanaf vandaag te koop bij Tourist Info in Enter. 

Een eerbetoon aan de Enterse Indië veteranen die veelal niet meer in leven zijn. Mannen die grote erkenning en waardering verdienen voor de offers die ze hebben gebracht in het belang van Nederland. Erkenning en waardering die er voor deze groep te weinig is geweest. Jongens die nauwelijks voorbereid geen idee hadden wat hen in Indië te wachten stond en die na 3 1/2 jaar als volwassen mannen terug kwamen. Twee dagen feest vieren, een horloge en dan weer "gewoon" aan het werk. Over hun ervaringen en de verschrikkingen op hun netvlies werd ook ja-ren later niet of nauwelijks gepraat. Het was een stil-zwijgen. In veel gezinnen liep Indië als een rode draad door hun leven. 

Enternaren in de Gordel van Smaragd is met bijna 300 bladzijden een mooi en uniek naslagwerk geworden. Enorm waardevol voor de veteranen die nog in leven zijn maar ook voor ons als nabestaanden. Ik ben in ieder geval ontzettend blij met dit boek! Mijn vader overleed toen ik 4 jaar was aan de gevolgen van leukemie. Ik heb hem tot mijn grote verdriet nooit gekend. Alle stukjes van de puzzel zijn voor mij extra waardevol en heel bijzonder.

Helaas waren we niet eerder op de hoogte (gebracht) van het schrijven van dit boek anders hadden we nog veel informatie / foto's kunnen aanleveren. Ik heb deze altijd als een kostbare schat bewaard!   

v.l.n.r. Herman Wolters, Gerard Schrooten, Marinus Slagers (mijn vader) en Henk Philippi.


Uit: maandblad Enter - Indië, februari 1948.
In het boek is ook een verzameling krantjes opgenomen. Deze werden speciaal gemaakt om de jongens over zee op de hoogte te houden van de gebeurtenissen aan het thuisfront, het plaatsen van boodschappen en berichtjes (en soms andersom) en als blijk van betrokkenheid en meeleven onder het motto "Heel Enter doet mee voor de jongens Overzee".