dinsdag 21 augustus 2012

Vandaag in de Telegraaf ...


Extra geld voor genezing huidkanker

door Arianne Mantel
AMSTERDAM - Er wordt extra geld vrijgemaakt voor de dure doorbraakgeneesmiddelen op het gebied van huidkanker. Ziekenhuizen worden voortaan tot 95 procent gecompenseerd, schrijft Minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.


                                                                               Foto: ANP

De Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Stichting Melanoom zeggen blij te zijn, maar de oncologisch-medische wereld is er nog niet gerust op dat deze beslissing daadwerkelijk leidt tot meer behandelingen van doodzieke patiënten.

Nieuwe medicatie

Diverse oncologen, die anoniem willen blijven, laten weten te vrezen dat hun ziekenhuisbesturen de laatste vijf procent ook vergoed willen zien en hen uit budgettair oogpunt toch gaat verbieden de nieuwe medicijnen Yervoy (ipilimumab) en Zelboraf (vemurafenib) voor te schrijven. Een andere hindernis die zij zien is dat Schippers wil dat de nieuwe medicatie alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen wordt aangeboden. „Maar op dit moment is het nog onduidelijk welke gespecialiseerde ziekenhuizen dat gaan worden. Intussen wordt ernstig zieke mensen een goede behandeling onthouden,” aldus enkele oncologen.

Overlevingskansen huidkanker

In ons land wordt jaarlijks bij 800 patiënten een uitgezaaide vorm van melanoom vastgesteld. Van deze groep overlijdt bijna 75% binnen 1 jaar nadat behandeling is gestart met de tot nu toe beschikbare therapieën. Wetenschappelijke onderzoeken hebben laten zien dat patiënten die met ipilimumab en vemurafenib zijn behandeld, aanzienlijk betere overlevingskansen hebben. Van de patiënten die met ipilimumab behandeld zijn blijft ongeveer een kwart van de patiënten met vergevorderd melanoom twee jaar in leven. Sommigen blijven 3 tot 4 jaar in leven of zelfs langer.

Lees het hele verhaal vandaag in De Telegraaf.