zondag 4 april 2010

Paasvuur


In de weken voor Pasen worden bij ons in het dorp massaal de bomen gesnoeid. Overal zijn mensen bedrijvig in hun tuin bezig om de tuin letterlijk te ontdoen van hun wintervracht.
Het snoeihout gaat op aanhangers richting het komende paasvuur - poasboak’n iets buiten het dorp. Daar wordt het verzameld en later opgetrokken tot een grote bult.

Met Pasen worden al sinds eeuwen paasvuren ontstoken. Vooral in het noorden en oosten van het land is dit het meest gebruikelijk. Ik denk dat bij ons in Twente wel de meest aantal vuren worden ontstoken. Als het donker wordt, gaan tientallen meters hoge bulten met verzameld hout in de fik. Het spektakel is een echt dorpsgebeuren. In de ons omliggende dorpen wordt het overal anders gevierd. Met muziek, fakkels, optocht, koek en zopie of gewoon rustig het vlammenspel aanschouwen.

Vorig jaar werd waarschijnlijk als grap "ons paasvuur" te vroeg door onbekenden aangestoken. Dit tot woede van menig dorpsbewoner. Vanavond kan het feest door gaan maar vanwege de hevige regenval denk ik dat het behoorlijk in het water zal vallen. Bluswater genoeg !!!

VROLIJK PASEN

7 opmerkingen:

 1. Vanaf dat Jan en ik verkering hadden, hebben wij elk jaar een tocht langs de diverse paasvuren gemaakt. De laatste jaren met de kids op de achterbank, rubberlaarzen aan, want menig paasvuur ligt midden in een blubberveld. Dit jaar zijn we voor de verandering eens niet op pad, vooral vanwege de hevige regenval de laatste dagen. En omdat we nog heerlijk aan het gourmetten waren. Maar het heeft wel wat, deze traditie. Ik vind het telkens weer een prachtig gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze traditie is mij geheel onbekend, maar ja in de Randstad doe je dat niet zo snel denk ik. Bij jullie is nog ruimte!
  Hier op 't platteland in Frankrijk zouden ze dat misschien niet zo snel doen vanwege het feit dat iedereen z'n hout gebruikt voor z'n eigen openhaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wordt er ook zo'n paasvuur aangestoken als FC Twente voor de eerste keer in haar bestaan kampioen wordt in de Eredivisie? Wie weet!
  Wij duimer er voor. Jij ook?

  Nog een Paaswens van ons, het kan nog net. Semana Santa is hier afgelopen en iedereen is weer aan het werk. Albert is om 13.00 uur naar de kapper geweest en zo meteen gaan we in een restaurant La Comida (de maaltijd) gebruiken.
  Salu2
  A&M

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo daar Andalucia hihi
  Wij zijn geen liefhebbers van voetbal maar het zou natuurlijk leuk zijn voor al die supporters als FC Twente kampioen wordt. Neuh dan komt er geen paasvuur maar een vreugdevuur(werk) denk ik ;-)
  Smakelijk smullen !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet nog wel dat als de wind 'verkeerd' stond dat wij in Almere de lucht van de Paasvuren konden ruiken.

  Tradities zijn hartstikke mooi en daar horen Paasvuren ook bij. Het enige wat ik hier in de fik steek is het hout in de kachel op een kille avond. Van de nieuwe schutting hebben we nog wat hardhout over en dat brand prima heerlijk. vooral met een borrel erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja bij ons zijn er ook altijd paasvuren!! Mooi gezicht altijd hè? Met z'n allen!! Leuk sfeertje! Dit jaar zijn we niet bij het paasvuur geweest, druk,druk.... Zie mijn blog; 'paasweekend' haha!! :-P
  Knuffeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie traditie vind ik dat. Zoals je weet ben ik geboren in 'het Noorden' en daar heb ik het regelmatig meegemaakt.
  Hier in 'het Westen' doen we er, helaas, niet aan...
  Een mooi gezicht altijd!
  Liefs X-X-X

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je hier op het blog mee komt lezen. Laat je ook even een berichtje achter ... Dank je wel :-)