vrijdag 4 februari 2011

Blikken speelgoed

Het bestaat al heel lang. Speelgoed gemaakt van blik en in vrolijke kleuren beschilderd. Alle speelgoedmusea hebben er wel modelletjes van staan.

landbouwvoertuig
 Tot de 19e eeuw waren het de goud- en zilversmeden en de uurwerk- en slotenmakers die het blikken speelgoed maakten. In die eeuw kon de productie van blikken speelgoed langzaam aan worden gemechaniseerd. Door het gebruik van de stoommachine kwam de massaproductie van goedkoop blikken speelgoed op gang. Treinen, auto’s, fietsen, motoren, draaimolens, vliegtuigen en nog veel meer werden in het klein nagemaakt. Omdat blikken speelgoed als onveilig wordt beschouwd wordt er nu bijna niet meer met blikken speelgoed gespeeld. Het staat bij menig verzamelaar als hebbedingetje in de kast. Maarre het is nog steeds te koop !!!

carousel
 
pandadrummer op wagen






Dat blikken speelgoed heb ik al-tijd mooi gevonden. Niet om mee te spelen. Onze kids hebben er ook nooit mee gespeeld. Ze vonden het wel leuk om even naar te kijken. En vooral om een keer het speeltje op te winden met een speciaal daarvoor bestemd sleuteltje. Verder stond het in de kast. Gewoon te staan en om goed te bewaren.
Ooit heb ik deze items gekocht in een heel ouderwets en sober winkeltje in een stad hier verderop. Het werd gerund door een paar vrijgezelle oude dametjes die dat soort dingen en nog veel meer oude spulletjes verkochten. Zo’n spijt dat ik destijds daar niet veel meer heb rondgestruind en heb gekocht ;-) Een stukje nostalgie waar ik heel erg van houd. Waar ik naar kan kijken, waar ik blij van word. Zo eenvoudig maar zo mooi beschilderd in vrolijke felle kleuren. Daarvoor is het echt niet nodig om kind te zijn hihi

busstation
Tijdens mijn opruimerige bui van twee weken geleden kwam ik het speelgoed weer tegen. Ik heb alles uit de kast gehaald, afgestoft en een mooi plekje gegeven in de vitrinekast in de woonkamer. Natuurlijk kon ik het niet laten om even aan het sleuteltje te draaien. Helemaal content met zo’n kleine verandering. De klik klak eendjes en het lieveheersbeestje heb ik nog niet terug gevonden. Nog eens beter zoeken ;-)
poesje
 
motorfiets met zijspan

                                                

                                                 




moedereend met kuikens

15 opmerkingen:

  1. Wat leuk al dat nostalgische van vroeger, wij zijn ook es een keer ergens geweest[weet niet meer waar] maar daar hadden ze ook zoveel van dat speelgoed.
    Leuk hoor.
    Fijn weekend
    groetjes Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi
    leuk dat oude speelgoed.
    heb je dat toevallig in rijssen gekocht bij truus lklensman.
    daar kwam ik vroeger nog wel eens met mijn moeder zij ging dan koffie drinken en dan mocht ik in de winkel blijven.
    dan keek ik mijn ogen altijd uit leuk he een stukje nostalgie.
    van het koffie drinken zal wel niet meer komen deze week, maar modht je toch nog een keert je een gaatje vinden dan weet je me te wonen ha ha
    ik hoop voor jullie dat de kuur maandag wel door gaat.
    dus vanaf de overkant een rustig weekend en maandag veel sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige verzameling Anita, ik moet ook nog ergens een blikken motorfiets hebben liggen.
    Fijn weekend.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hee! Die eendjes hadden wij vroeger ook! Dat weet ik nog!! En we hadden volgens bij vogeltjes die kon je opwinden en dan gingen ze pikken..
    Zo oud ben ik toch nog niet?? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige verzameling Anita...
    Die moet ik zeker eens van dichtbij bekijken ;-)
    X-X-X

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk om te lezen, dit is speelgoed wat ik ook een tijdje heb verzameld en nu ook ff op zolder staat maar misschien zit er nog wat tussen voor je als je belangstelling hebt de motor en de eendjes heb ik ook hihihihih.
    Ik hoor het wel van je ! heel veel liefs Bärbel

    BeantwoordenVerwijderen
  7. heel leuk geschreven Anita en ook ik hou van die nostalgie bij dat speelgoed. Elk jaar houden de kringloopwinkels in Gent Expo een beurs jaren 60 zo een beetje en daar kan je met een beetje geluk ook die dingen tegen komen. het enige probleem is het aanschuiven om te betalen in iedere stand maar anders kan je er wel leuke dingen kopen. zelf had mijn man een verzameling van opwindspeeltjes maar dan wel in plastiek. die zitten nu ergens in een doos in de tussenruimtes waar ik eigenlijk nooit meer in kom wegens het ooit tegen komen van een muis. Misschien moet ik toch eens met de kinderen proberen om die dingen leeg te maken om dat oude speelgoed weer een leuke plaats te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie verzameling Anita en allemaal nog in zo'n goede staat. Snel maar weer zoeken naar de klik klak eendjes en de ladybird.

    Franca

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hahaha, wat leuk! Zoiets als dat busstation hadden wij vroeger ook! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een nostalgie hier...super leuk!
    Groetjes, Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tja dat is echt jeugdsentiment want ook ik had zo'n aapje op een fiet(vierde of vijfde hands), maar toen ik klein was ik er heel blij mee.

    Soms kun je met simpele dingen heel blij zijn alleen al bij de gedachten die het bij je losmaakt. Heel herkenbaar dit Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Barbel Ik kom wel even bij jou op zolder neuzen ;-)
    @Jorien Jaah hoor jullie hadden een vogeltje wat kon pikken. Het heeft ja-ren op de vensterbank gestaan.

    Heer-lijk die oude spulletjes !!!
    Als je er niet van houdt: niks wegdoen ik houd me aanbevolen hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig is dit speelgoed en ook al ben ik niet van veel kleur , dit moet gewoon kleurig zijn ........

    goed begin van de week gewenst , lieve groet Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ooh Anita, wat is dit leuk! De nostalgie straalt er van af en ze verdienen zeker een mooi plaatsje!
    De kleurtjes passen helemaal tussen de "" "Broodjes" hihi.

    Sterkte vandaag!
    We denken aan jullie..
    Een hele dikke, warme knuffel X-X-X

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Anita,

    Dit doet me denken aan mijn vijfde verjaardag. Toen kreeg ik een blikken politieauto. Dat lijkt wel een eeuw geleden (in werkelijkheid alweer bijna een halve eeuw). Wat blijft er toch veel hangen in die grijze massa daar boven.
    groetjes,
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je hier op het blog mee komt lezen. Laat je ook even een berichtje achter ... Dank je wel :-)